Wednesday, February 9, 2011

Bila kita sama-sama PANAS

Korang tak rasa panas ke? Kalau aku tanya macam tu dekat member2 mesti ada yang jawab "Kau banyak dosa kot,,sebab tu rasa panas," Buat bengang je kan,,jadi aku pun tanya dalam blog jer,,aaa,,korang dah jawab ke,,aku x dengar lah,,haha,,bagus!bagus!,, Bagi aku jawapan "banyak dosa" itu ada benarnya,(T_T),,,tapi itu dari sudut rohani,mistik,religion yang x dapat diterima logik jika menggunakan akal sahaja. Seriously la kalau tanya kenapa rasa makin panas,,,jawapannya sebab bumi yang kita pijak ni sedang mengalami pemanasan yang melampau lampau!

Abu si polar bear
Cuba tengok gambar atas tu apa?,,Itulah polar bear a.k.a Beruang kutub (sendiri tanya sendiri jawab).Comel kan? Korang ingat jurukamera itu saje2 nak tangkap gambar shooot ni,,? Tak pun kasi photoshop tempek gambar beruang bertenggek atas batu ais yang titanic langgar tu tapi versi kecik la? 
"Kesian dengan Abu tu,,(aku kasi nama beruang ni Abu ye),,tertenggek dekat atas ais tu,,x dapat gerak,," kata Paris Hilton.
"Ala,,xpela,,dia kan boleh berenang ,,,"ujar Adam Lambert.
"ye x ye jugak kan,,," Paris HIlton tersengeh dan menggaru kepalanya yang tidak gatal.
Inilah akibatnya bila kita bukan Abu tapi manusia yang ada akal untuk berfikir,,malangnya, malas nak guna dan terima seadanya apa kata orang.
Paris dan Adam
Kalau benarlah  Abu tu boleh berenang,,kenapa beruang makin pupus ye,,makin sikit je,,
Ala,,sebab orang bunuh dialah nak ambik bulu dia buat jacket sejuk kat pasar malam jual 50ringgit je sebab pirate punya bukan ori...
SALAH! tapi betul sikit2 la,,hehe,,tapi sekarang dah ada undang-undang kat sana tau x boleh nak bunuh Abu n the gang sebarang je,,Tapi geng Abu still pupus gak? Kenapa ye?
Manalah aku tau,,kau jawablah sendiri.!..
Abu sebenarnya hidup di kawasan kutub sahaja ye dan dia sangat suka makan anjing laut a.k.a seal. Abu suka menghabiskan masanya berjalan-jalan atas ais berkilo-kilo batu jauhnya semata-mata ingin mencari makanan kesukaanya..Dia sanggup meredah kesejukan dari satu petak ais ke satu petak lain untuk mencapai keinginannya demi sesuap anjing laut. Bila musim sejuk tiba,,keja abu jadi Nobita saja iaitu tidur untuk berehat  
selama mana yang dia suka..Sebab tu masa musim panas Abu mengembara mengumpul makanan dalam perutnya supaya dapat tidur kekenyangan. Namun apa yang terjadi?
Aku ni berat,,nak pijak ais mana ni?
Abu terpaksa berenang macam ikan lumba-lumba la untuk cari makanan kesukaannya..Ingat dia spesis ikan ke tahan duk dalam air sejuk lama-lama..Life dia atas ais la,,cuma ada lesen pandai berenang je tak bererti boleh hidup terus dalam air..macam manusia gak la...
Bumi makin panas,,kerana manusia bakar sampah sana-sini,pegi buang kat tong sampah jelah apa susah,nak tidur pun mengada-ngada takut hantu konon kena pasang lampu terang-terang,,padahal tutup mata gelap jugak,,membazir elektrik je,,itu pun menyumbang kepanasan gak.
Global warming
Kesian Abu,,manusia degil x pedulikan dia,,sebab manusia,,ais kat kutub makin mencair,,,Bila cair,,ais jadi air,,air pun bertambah-tambah dalam laut,,,Abu nak pijak mana? Berenang-berenang ke muara,,,hati-hati dilambung ombak,,,muara x jumpa,,daratannya mana?Abu pun penat,,dan akhirnya mati lemas tenggelam dalam lautan ais yang mencair kerana sesuap anjing laut,,BUKAN kerana sikap manusia yang membunuh dalam diam!!

P/s: jangan membazir elektrik,,bakar sampah sesuka hati,,bumi makin tua,,marilah sama-sama merasa tua bersama bumi dan juga keturunan Abu, seekor polar bear yang x berdosa,,jangan biarkan mereka pupus!

14 comments:

creamyfiodesi said...

comelnye Abu! :D

wanacesh said...

@creamyfiodesi

dia makin x sihat sekarang =(

Jejaka Terhangat said...

wahh..cmne la ek dia bleh naek kat atas ketulan ais tu..atau mmg dia dok atas ais pastu ais tu cair sbb environment dah panas sgt. hehe..

wanacesh said...

@Jejaka Terhangat

dia panjatlah kot,,hm,,x bp nak phm soalan n x bp pandai nk jawab sebb sy bukan spesis Abu hihi

rossoneri said...

bukan xnak membazir,tapi skrg semuanya guna elektrik..

fana said...

ye,,, marilah!!!
selamatkan bumi...Life's Green
>semangat!!<

aLieF si Muncung ManiS said...

hahaha..tak pasal2 nama dia abu.kawan alief ada sorang nama abu..thanx awk sbb sudi dtg komen kat blog alief..dan kalau awk rasa blog alief best,,awk follow la blog alief..tapi kalau awk rasa blog alief kurang best dan perlu diperbaiki,,jgn paksa diri follow blog alief..hehehe.. awk follow kalau awk suke blog alief je..ok..thanx taw..

wanacesh said...

@rossoneri

owh,,bukn mksud kter kna guna lilin la,,tpi u know jgn mbazir,jgn lupa tutp elektrik bler x guna =)

wanacesh said...

@fana

semangat bos!!go go green!!he3

wanacesh said...

@aLieF si Muncung ManiS

setiap blog da klebihan yg tersendiri,,menarik pd sy,,tp kdg2 x menarik pd org,,bgitulah sbliknya,,citarasa kita semua berbeza,,=)

anamizu said...

paris & adam kemain lagi ye..hihi

newer post : |khalwat!!!|
older post : |loving-loving ke???|

wanacesh said...

@anamizu

yelah,,adik bradik 2,bkn sumbg mahrm,jgn salah paham ye,,he2

touya said...

Teringin sangat ambil abu wat pets

wanacesh said...

ambikla dia wat pets pastu jgn lupa kasi mkn seadog kat dia ok,,he3

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi