Monday, January 31, 2011

Mesir merusuh,,ada aku kisah?,,

Hai,,baru teringat nak join segment abang ben untuk newcomer blogger,,tapi ada sesuatu yang lebih penting dari tu,tentang rusuhan di mesir atau nama mat salehnya Egypt,,tunggu,,! kepada sesiapa yang x suka baca cerita yang heavy jangan pergi dulu,,aku tak kan potpetpotpet panjang lebar mengarut2 hari ni,,just nak bagi basic story apa kes yang berlaku kat mesir ni dan kenapa kita perlu kepoh2 busy body wajib tau isu ni,,
hosni dikoyak rakyat sendiri
malam di mesir
 Mesir diperintah oleh presiden Hosni Mubarak,,Dia ni dah 30 tahun jadi presiden,,awat x pencen2,, dan  sangat zalim kejam penting sekali anjing israel..Rusuhan rakyat di mesir adalah sebab rakyat dah x tahan lagi dengan kerajaan pimpinan si hosni ni, maka bermulalah "Hari Kebangkitan Kemarahan"  pada 25 Januari lalu.Rusuhan ini diinspirasikan daripada revolusi tunisia baru-baru ini dan dijangka banyak negara timur tengah akan turut menurut jejak langkah rakyat Tunisia dan Mesir untuk ber-demo.Dah ada rusuhan confirmla darurat diishtihar. Polis2 kat sana dok sebok kelam kabut control rakyat merusuh sana sini dan yang menakutkan 5000 banduan penjara terlepas,!!dahlah diorang ganas2 macam yang dalam tv tu,,agak2 apa diorang buat,,??
riot in mesir
Apa kaitan dengan kita ni,,??ok,,sabar,,di mesir dilaporkan 6000pelajar Malaysia di sana,,dan sumber lain kata juga ada 11000 rakyat Malaysia tinggal seluruh mesir..Dengar khabar ada pelajar kita dekat sana dirogol,,(nauzubillah hrap x betul) dan yang pasti rumah mereka memang ada yang diceroboh dan dirompak,,segala alat perhubungan disekat,,dan apa yang kita mampu buat?? BERDOA,BERDOA DAN BERDOA,semoga Allah selamatkan mereka di sana,,berita terkini pukul 8.30mlm td, kerajaan akan membawa pelajar kita ke negara jiran (Arab Saudi, Jordan..) untuk diselamatkan menggunakan jalan darat..tapi semua student ke kena angkut?manalah aku tau!!6000 tu,,,
x nak bebel lagi,,,ingat!!apa yang berlaku sebenarnya lagi teruk dari apa yang kita dengar,,,


Hosni bubar kabinet lama,,tukar kabinet baru,
,apa risikonya??berlakulah negara tiada pemimpin,,
ramai rakyat Mesir terbunuh oleh polis yang tak sabar lagi
airport,balai polis dan kereta dibakar
ni baru betul ringkasan,,eee,,( bacer kat blog cik swift,
1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir.
2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat.
3. 5000 banduan terlepas dari penjara.
4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak.
5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan.
6. Airport, Balai Polis, Kereta diserang, dibakar.
7. Bloggers seluruh Malaysia, take note!
8. Sebar-sebarkan berita mengenai ini.
p/s: ada kita kisah?

sumber: http://jomphp.com/
http://obefiend.blogspot.com/
http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/
http://ignorantbrat.blogspot.com/
http://negative46.blogspot.com/

12 comments:

Kei Seichi said...

okaay..baru la taw kenapa jadinye rusuhan kat egypt tu...maklum la org x tgk tv n x bace surat khabar..bace belog je..hehe..
thanks for the info wanacesh..(panggil wana je boleh?hehe...)

creamyfiodesi said...

semoga diorg selamat!
dan semoga hosni mobarak cepat digulingkan!

BuDaK JaWa said...

Sy kisah...sbb negara kita pun bakal jd mcm tu gak 1 hri nanti. BJ akan kupas isu ni nanti + kaitannya dgn negara2 lain termasuklah Malaysia skali.

ahsfantasy24 said...

Semoga rakyat kita di sana dilindungi Allah..
dan semoga urusan mereka dipermudahkan Allah..
sama2 kte brdoa..

Terbaru:
-TERKINI: KRISIS DAN DARURAT DI MESIR, BUTAKAH KITA?
-HARGA MINYAK NAIK LAGI PADA 1 FEBRUARI 2011

wanacesh said...

Kei: bole sgt la tu cik kei,kter pon bcer blog jer,,,maklumlah tgll dlm gua he3,,

trex:hidup islam!golek2kan hosni!

cik jawa:cayalah bro,,!

cik fantasy:Amin,,,

miza said...

bgos la entry ni.
bru saya tau kisah sebenar.heheh
x sangka teruk sampai mcm tu sekali.
kesian studen mesia.

Mr. TN_SkY said...

Hurm...sekarang merata orang bincang psl nie..SkY x tenang hati selagi xdgr kabar dari beratus shabat SkY kt sna....dua hari dah,kami trputus contact..harap2 segalnaya slmt..amiinn...neway psl kes rogol tuh..bukan di mesir..tapi di london....info dari shbt SkY....

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

wanacesh said...

btul 2 miza kter pon bru tau g ,sbnanya,,kah3 sbb sibuk bcer blog org,,tu yg tau 2,,:)

wanacesh said...

yeker cik sky,,smoga dirg sumer slmt,,tkutnyer yg rogol2 tu,,hrp2 bkn org mlysia la,,cik sky pnjmlh hp ajaib kter kontek diorang ,,(kredit xde pulak,,)huhu

nescafe_ais said...

ya ALLAH selamatkan lah mereka semua...jangan jadi kat Malaysia plak...AMIIN..

wanacesh said...

nescafe secawan: smoga malaysia dijauhi dari ujian yang seperti itu,,(takutnyer,,!)

Mr. TN_SkY said...

eh2..hp ajaib? hehe..xde la :-p

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi