Sunday, February 6, 2011

Haru biru di Malaysia ala-ala Mesir!

Salam 1 malaysia, oh yer satu Malaysia ke??(nak cari pasal la tu),,,pada pendapat aku,,negara kita belum bersatu lagi untuk jadi SATU MALAYSIA,,,kenapa yer,,,bagaimana rakyat nak berSATU,,kalau para pemimpin-pemimpin di negara kita (x kisahlah kerajaan atau pembangkang) masih mengamalkan sikap pentingkan diri?,,Jom tengok video bawah ni,,
video tu menunjukkan perhimpunan besar-besaran membantah campur tangan Amerika Syarikat ke atas pentadbiran Mesir. Mereka berhimpun di kedutaan amerika syarikat di Malaysia, untuk menghantar memorendum supaya Barack Obama memaksa Hosni Mubarak meletak jawatan. Namun perhimpunan tu disekat oleh sekumpulan polis atau FRU kerana perhimpunan bantahan itu tidak ada permit..Permit tak diluluskan oleh kerajaan Malaysia.kenapa macam tu?,,,rakyat dI United Kingdom, Jepun,Greece dan Turki bila buat bantahan tentang isu mesir ni,,x pun dihalang2,,,malah polis siap beri laluan lagi,,
patutlah Abah aku kata jangan jadi polis,
nanti dibenci orang,,(peliknye dia pun polis)
Kenapa Malaysia tak boleh tunjuk sokongan pada rakyat Mesir?,,Adakah kerana perhimpunan tu dibuat oleh parti pembangkang (PAS),,?aku bukan nak sokong mana-mana parti ok,,Macammana umat islam nak bersatu bangkit gemilang macam dulu,,kalau sikit-sikit nak berpuak-puak,,kau parti lain,,aku parti lain,,kadang-kadang aku terfikir,,bagus tak payah amalkan parti-parti ni,,sapa nak jadi pemimpin bertandinglah mewakili diri sendiri,,,tapi,,Semestinya bergerak berkumpulan,,lebih baik dari perseorangan,,entahlah,,
sampai nak sembur2 ni,,adoi,,

Tak boleh ke demi umat Islam di Mesir ,,kita ketepikan kepentingan politik seketika??
sumber: tukartiub.org


P/S: sebenarnya nak testing letak video kat post,haha,,senang je rupanya,,sapa nak try test tapi x tau lagi p lah blog cik Tarmizi ni,,he3

10 comments:

creamyfiodesi said...

ntah, aku pon xske parti2 nih.
sume nak tnjuk diorg yg bagus n btol.
nyampah!
nk ngundi pon xtaw nk undi mane..
haha~

Genta said...

salam..

entry yang bagus. hope ramai yang membaca dan mengambil pengajaran.

tapi malangnya benda macam ni tak ramai yang suka ambil tahu berbanding kisah fasha sanda.

manusia terbang dengan jet air

wanacesh said...

@creamyfiodesi

tulahh,aku pon x tau nak undi mana satu,,kang buat undi rosak kang,,kata xjalankan tnggungjwb plk,,penin2 lalat je

wanacesh said...

@Genta

eh2 kter pon suka gk ambik tau isu pasha panda tu wpun meluat nak tau gk,,smoga Allah beri hidayah pada patik yang naif ni T_T

dinsblog said...

Bukan cara tu jer yg boleh kita tolong untuk bantu rakyat Mesir..banyak cara lain yg lebih baik.

Undi adalah tanggungjawab kita untuk memilih pemimpin.Jadi gunakan lah peluang yg ada tu dgn bijak.Kalau susah2 sangat buat solat Istikharah.

wanacesh said...

@dinsblog

masalahnya nak undi camana,,dh cuba sdaya upaya mengenali pemimpin,,tpi masih x tau mna yg btul,,politik bikin pening lah

tenangsudey said...

tu la... moga negara kita akan lebih terbuka dalam melihat sesuatu isu



Fakta yang menggemparkan Kekayaan Hosni Mubarak Mengalahkan Bill Gates

wanacesh said...

@tenangsudey

yela isu mcm nh x rmai sgt org peduli,,mklumlh blm kena btg hidung sndiri,,hm,,

Kei Seichi said...

sangat bagus cik wana..
sy sokong sangat2 entry ni...
sebab apa jd mcm tu kan..pd sy la..malaysia ni terlalu aman and terlalu banyak corruption di sana sini...
terlalu banyak pilih kasih la masing2..masing2 nak sendri betul..masing2 nak fight n jatuhkan laen2...diorg x tengok the bigger picture taw..negara laen susah kite*bkn sy la..hehe* dok sebok2 pikir parti ni parti tu..mcm cik wana ckp la..smpi bile nak bersatu kalau pemimpin sendiri xnk bersatu sama sendri?*mula melalut da sy ni..hehe*
sorry la kalau ade yg terasa o ckp sy mcm bagus..cuma nk kongsi ape yg dlm benak fikiran sy...

wanacesh said...

@Kei Seichi

bukn mcm bgus tp mmg bgus pon apa benak kei kata,,he3,,bila dh jadi mcm ni,,sumer org buat x pduli je,,nak jaga port msing2 lah tu,,kterr yg rkyat ni prongprangprongprang sna sini pon,,buang air liur je,,bkn org pduli (harap ada yang peduli lah) =(

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi