Sunday, March 13, 2011

Salah ke kahwin muda?

Sangat sedikit yang mengucapkan tahniah kerana bebas dari berlenggu percintaan yang bukan mudah nak atasi di zaman serba kebaratan la sangat ni kan,,tapi banyak lagi yang ------->




"Kenapa awal sangat? ada masalah ke?" makcik joyah cakap macam concern,,bila lepak ngan mak gayah "tu mesti dah ada isi ",,


" Belajar pun belum habis,,beri mak duit pun belum lagi,,dah gatal sangat ke?" Lazernya awak mak kiah.


Semua kata-kata tu aku, dah biasa dengar dan aku dah lali,,lebih2 lagi ada yang tak cakap pun tapi pandang macam aku ni hina sangat. Aku bukanlah seorang yang mudah kecil hati,kerana bila keputusan aku dah bulat,aku takkan pernah menyesal dengan pilihan yang aku buat,,kerana aku tau aku betul.aku dah fikir semasaknya.tetapi jika kata-kata pedas tu sampai ke mak aku dan mukanya sedih kerana aku dihina,,apa yang aku boleh buat?upah samseng belasah makcik yang kahwin lambat agaknya tu?




Semasa bernikah umur aku baru 21 tahun,suami aku 34 tahun dan x hairan kalo dia melamar aku walaupun belum sampai setahun kami kenal. tiada apa yang diharapkan dari orang yang bercinta melainkan perhubungan yang halal di sisi Allah.


 Sabda Rasulullah : Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah. (Ibnu Majah). Cinta adalah maruah manusia. Ia telalu mulia.


Adakah salah aku kahwin muda,
 bila ingin dia yang awal dan ke akhirnya,
walaupun tidaklah kaya
tapi aku tak perlu guna duit aku lagi
untuk beli maggie kerana duduk asrama?

Adakah salah aku kahwin muda,
Bila aku duduk di rumah suami,
bukan rumah mak mertua,
boleh belajar masak sendiri
boleh beribadat tambah pahala.

Adakah salah aku kahwin muda,
bila bersalah dengan mak,
keluar jalan-jalan,
dengan lelaki bukan muhrim,
dia melamar aku cepat,
bertaubat dari dosa yang mudah dapat.

adakah salah aku kahwin muda,
Bila aku masih belajar,
kerja pun belum lagi,
bagi duit dengan mak apatah lagi,
itu pikiran orang lupa famili,
Bila dah dapat kekasih hati.

Adakah salah aku kahwin muda,
Kalau aku buat majlis sederhana saje,
Cukuplah yang wajib2 saja,
yang penting berkat itu ada.

Adakah salah aku kahwin muda,
bila aku sorang perempuan,
walau hidup di sisi suami
kawan dan keluarga x pernah aku lupakan


Salahkan anak bila lahir zuriat luar nikah,tapi bila anak jalan ke sana sini dengan lelaki,,"bagusnya anak aku ni,,pandai pilih lelaki sopan,rajin ke masjid,kaya pulak tu,,muka pun boleh tahan ala-ala mawi gitu" Mentaliti macam mana ni,,ibu bapa sendiri galakkan anak-anak buat maksiat. Bila anak nak kahwin awal di kata miang. Aku pun jadi pening.,,Kahwin awal salah,,berkapel pun salah, buat anak x sah pun salah,,tapi " mina nak jalan  keluar ke pantai dengan ali mak" beri pulak green light,, kasi bekal laigi buat picnic...




Aku sekarang dah pandai masak, belajar pun sangat ok, xde lagi angau x tentu pasal, alhamdulillah pointer aku makin naik, dapat anugerah dekan lagi setelah bernikah,(^___^) ,duit ptptn aku pun dah beranak dalam bank sebab x pakai, cuma lepas kahwin ni aku rindukan mak dan kawan-kawan,,kadang-kadang kita lebih menghargai sesuatu tu bila kita dah jauh dari mereka...Bertemu kerana Allah, berpisah pun kerana Nya..Insyaalllah hubungan akan kekal ke syurga,,


'Sesungguhnya ibadahku, hidupku, matiku adalah untuk Allah tuhan sekelian alam'


Lupakah kita dengan janji yang kita buat 5 kali sehari di depan Allah? Salahkah aku  ingin bercinta dalam keredaan NYA?????

25 comments:

me the martian said...

jgn risaukan apa org kata. awak bertuah sudah berkahwin pada usia muda. yg penting awak sudah dewasa dan faham what being married means. kalau umur 12 tahun sudah berkahwin mmg itu something wrong. saya akan mencecah usia 30 tahun, masih mencari2 lagi bakal suami. percayalah, jika saya boleh putarkan masa, sudah tentu saja saya mencari jodoh itu ketika saya muda dahulu. tahniah buat awak dan suami.

Mutalib attholib said...

Betul kata wanacesh. Segala-galanya balik kepada empunya diri.. Jika sudah bersedia memegang amanat, ya.. dipersilakan. Islam itu kan mudah ;)

deCrewz said...

Wow, jauh betul umur..he3.. Adik Jai pun kawin awal, masa tu umur dia 18, suami dia dah 32... Jai je baru nak kawin..he3

Fazli said...

bila melibatkan mak, itu yang jadi serba salah. tapi sebab mulut orang. nak buat macam mana? bagi saya jgn layan orang macam tu.
tumpukan perhatian pada pembangunan keluarga. selamat berjaya.

Ibnu K said...

Tak timbul kot soal salah atau tak.. yg penting bila kita dh bersedia dan jodoh tu dh sampai.. Kita manusia sedaya-upaya merancang untuknya kekal tapi ia tak semudah yang disangka... Mudah-mudahan Allah mudahkan semuanya..

Suhami Ahmad said...

Atok puji wanacesh. Tak salah kawin muda =)
Sebab wana dah terlepas dari buat maksiat =)
Cuma, atok pun nak nasihat pun atok pun tak lepas lg. Tapi 1 je atok harap. janganlah abaikan mak ayah kita. Mungkin mentaliti org tua kg tu pandang serong pd pasangan muda berkahwin sebab wana tak sempat nak berjasa dengan mak ayah dh nak kawen. So buktikan wana dapat bahagiakan mak ayah. hantar p haji. Biar terbeliak mata makcik2 tu yang anak dia tak pasti tengah bermaksiat atau sebaliknya =)

sinar mentari said...

syawana: weh..ak setuju sgt dengan pndpt ko ni...ak pon teringin kwen awl=)) hee..cume blom ad jodoh kot..doakan ak k..ak doakan ko bahagia dunia akhirat &mjadi isteri solehah!!ameen~~miss n luv u

creamyfiodesi said...

cili jelah mulut makcik joyah n makcik kiah tu.
hahahahahaha!
ok, bile maw reunion? :D

Farid bin Aspar said...

Tak salah pun... mungkin masyarakat sekarang lebih mementingkan kerjaya... Kalau dah mampu, nak tunggu apa lagi... ada je member2 kawin umur 21 ke atas... =)

<a href="http://farid108.blogspot.com/>Minda Insan</a> memberi komen di sini... ^_^

saleema mohideen said...

hehe ...aku suke post ini!!!!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Takde salah kalau buat benda baik.. awal or lewat bukan isu. Mentaliti orang dengki akan cakap macam tu. lagipun hubby kamu jauh berusia.. lebih sesuai utk menjadi pembimbing. Soal nak bagi duit kat mak.. Benda tu pun tak jadi isu. Rezeki ada kalau niat kita ada nak membantu.

AHLI BINA BADAN KINI MAK NYAH

SEBAB TAK BERTUDUNG MAKA TAK LAYAK MENYAMPAIKAN BENDA BAIK

BOMOH MAK NYAH TIPU MAKCIK

wanacesh said...

@me the martian

tQ,,kter x peduli sgt per org kata,,cma terkilan la dgn da la 2,3 mkcik tu perli2 mak kter.ksian my mom =(

btw,,wish u find ur lifemate real soon!+_+

wanacesh said...

terima kasih semua!!!!terharu ada gak orang yang concern topic ni,,wish u all find ur true mate,,happy ever after,,

n pasal my mom,,insyaallah selagi saya msih hidup saya x kan lupa untuk membalas jasanya,,u can count on me,,frenz!!(^__^)

flamboyant_fara said...

saya juga ade msalah yg sme..kmi dh b'kwan 5 thun..nk nikah cpat,tp xtau cmne nk gtau..sbb tkut parents malu ng org rmai,,,ank nk kwin cpat...=(
tlong bri nasihat...

wanacesh said...

@flamboyant_fara
kter pon x tau nk nsihat org,,hihi,,kalo psgn dah kerja ok la tu,,psl parents,mgkin mula2 diorang freak,mcm mak kter,,semua parents nk yg terbaek utk anak nya,,explain plahan2 n tnjuk kesungguhn,,psl mulut org mmg kompom la mngata,,sy nh hati batu sikit,,sbb 2 x pduli org ckp,,
anyway pas nikah pun da cbrannya. tgungjwb bertmbh,,tpi insyaallah tuhan permudahkan..
kasih sayang diantara suami isteri akan menjemput rhmat Allah =)

wawa91 said...

emmm..sy rse nasib kte sme..sy bru b'tunang tp org dh ckap mcm2..blum lg kawin...sdih mmg sdih ble org kutuk2..ckp time blaja pn gatal cari laki..tp laki 2 bkn knl time blaja..sblum blaja dh knal..die dh kjer..ekonomi dh stabil..tp alhamdulillah..my mum still support sy wlpun org ckp mcm2..die b'syukur sbb sy dpt s'org laki yg sntiasa bg smgat,mtang.mmhmi..wlpun bze umur kteorg 9 thun sy xpnh ukur cinta m'lalui umur..wlpun kteorg mmg ssh nk jmpe..sy stdy die lak kjer..tp die still luang kn mse tuk kol n dgr mslah sy..n lpas sy b'tunang..mmg pointer sy nek m'dadak..die p'bkar smgat..tp smue 2 Allah yg tntu kan..kter mrncang..Allah yg tmtukan..smge org zman skg xpndang rendah pada s'siapa yg nk kwin muda..

wanacesh said...

@wawa91
kter xkn hidup klo nk puaskn hti semua,,wawa pn jgn tnggu lama2 tkut hati brpling,,org tung nh byk cbrnnya tu =),,nti dh nikah parents jgn lupa,,lntak p lah org nk ckp per,,aslkn famili kter da slaloo

Khairil said...

manusia ni memang mcm tu...kalau buat ini org akan kata bla bla bla..kalau tak buat pun org akan kata juga...anyway Islam menggalakkan perkahwinan utk mengelakkan maksiat....

cheers!

Lynn Matata said...

ingat lagi imam muda asyraf dtg kampus berkempen kahwin muda.. anyway,congratulation both of u..

takky said...

salam, hye wana!
dont worry bout it bcos ramai lagi orang kat luar sana yang jealous dgn orang kawin awal.. skrg kalau boleh semua nak kawin awal. hehe,

semoga wana & suami sentiasa sihat sejahtera.

p/s: I JUST KNOW YOUR BLOG!!! how come tak bgtau kte?? sedih gilee TT_____TT

intan.maisarah said...

setuju
kawin muda
banyak kelebihannya

sungguh
hati jadi lebih tenang
lebih damai

wanacesh said...

@takky

time kasih takky!!
takky tau mana blog kiter? hhaha~ kita seganlah,,mmg x kabo ke org pun kter de blog,,hihi,,

bLaCk | maWaR said...

akak~ tahniah paperpon...

jeles siot...saya punya situation mang sebijik ah ngan akak..cumanya buat msa nie masing2 tgh kompius nak kawen ke x...tmn laki takut kang saya xdapat nak tumpu pelajaran, tp bg saya,saya rasa xda msalah..ntah la kak..doa2kanlah semoga saya dpt ikut jejak akak dan ada kehidupan yang berkat!

Anonymous said...

kmk c sangka ktk kawin awal..bukan sbb maok lari dari bf lama kah..

Melissa said...

Wana..... x salah kawen muda... lagi bagus tau... ndak la buat maksiat.. suma tu jodoh baa... abaikan jak apa org cakap... biasa la tu mulut org kita xbole tutup... I pon x sabar mau kawen ni... mau lepas dari belenggu maksiat... huhuhu... kol, sms, dating suma maksiat... huh.,..!!!

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi