Saturday, March 26, 2011

tak nak plastik-plastik!

wah,,serononknya aku tengok banyak betul orang sekarang support earth hour, go green, save electric,beach clean up, save crocodile,,eh, ni ada ke?,,,nampak sangat aku tau sikit je, x kisahla,,tiba-tiba aku tersentak,,apa sumbangan aku? aku sendiri pun x pernah join kempen tu semua (kecuali malam nak t-do tutup lampu, kan save electric tu)
jadi aku pun dengan semangatnya ajak ceh pergi beli barang barang dapur di Mydin sambil membawa beg kain yang aku lipat kecik2 sumbat dalam poket,,,konon-konon nak support "No plastic bag". sebenarnya kedekut nak bayar 20sen

Dah pilih barang-barang yang rupanya 3,4 item je,,ingat kan nak shopping sakan, aku pun terkedek-kedek pergi dekat kaunter sambil tersengeh-sengeh puas kerana akhirnya aku akan cipta sejarah dalam hidup aku, menyumbang sesuatu untuk alam sekitar yang dicinta,,,@#$$$%%%%,,,
"eh,,apasal awek ni isi barang aku dalam plastik?" hati aku mengomel2.
 "x payah, x payah, saya x nak plastik,,hari ni kan no plastic bag ceh nak tunjuk pandai kan" kerut2 aku konon serius la nak support campaign tu.
 "1 plastik 20 sen je dik" awek tu nak lawan cakap aku, sambil muka x puas hati sebab dia dah taip kira 20 sen dalam machine gun,,eh mesin duit.
"x nak,x pelah saya dah bawak beg sendiri ni,,tengok,,"aku pun tayang2 beg kain aku yang renyuk2 aku sumbat dalam poket.
"ish,,," awek tu ketek2 mesin dia, slide2 kad sambil muka toye gila macan orang nak monopous.
tensen aku tengok..patutnya tanyalah dulu,,hari ni kan hari minggu,,kalau aku tak lawan tadi, sia-sia je misi nak support kempen, melayang 20 sen aku, camana nak berjaya kempen macam ni???mungkin aku patut menguasai Mydin tu kemudian setiap pagi lepas bersenam aku kena bagi taklimat pada pekerja , tanya pelanggan sambil muka manis,,terangkan mengenai kempen kita,,@*&%$#,,,(alamatnya panjang la orang beratur nak bayar kalau x habis2 cashier promote kempen ni) hihihi,,,
penyu pun banyak mati tercekik sebab pk plastik
kat laut tu obor2, ish2
pst,,,,no plastic bag tau!!( jangan buang pulak plastik kat rumah tu,,

17 comments:

nik lan nik mat said...

ishk3!...nak kene awek tu...knp x sumbat je plastik tu kt mulut die mcm apa yg jd kt penyu tu...bia die insaf sket

Peja said...

eeee... blh bayang muke cashier tu... eeee... geram je...

Mutalib attholib said...

Bagus wanacesh! Sama-sama kita sokong kempen menyelamatkan bumi! No plastik hari sabtu! No plastik hari sabtu!

ps: kesian plak tgk penyu tu..

KakNeng said...

wa slalu stanbai tadah beg gua kat cashier,
jimat sen gua..

Khairil Shahmi Shaidun said...

Mesti pengurusan Mydin suruh pekerja jual juga plastic bag kt customer, untung banyak tu 20 sen ...boleh increase depa punya sales tiap-tiap hari Sabtu...saya kempen tak pergi shopping pada hari Sabtu...lagi senang...

Hisyam said...

support earth hour. malam ni jangan main blog. Hahaha

wanacesh said...

@nik lan nik mat
mgkin dia da mslh rumhtngg kot, tu yg nk marah2,,

wanacesh said...

@Peja
yela make up je tebal,,muka masam mencuka,,ee

wanacesh said...

@Mutalib attholib

ye kalo bole2 hari2 no plastik beg,,tpi bkn hari2 pon nk p soping ha3

wanacesh said...

@KakNeng
wah bgusnyer,,bole jd idola saya nh,,

wanacesh said...

@Khairil Shahmi Shaidun
wow,,x pg lgsung,,g dating ngn awek ke ari sbtu hihi

wanacesh said...

@Hisyam
btulla,bru teringat,,haha!,,toce2,,nk cau la nh,

Suhami Ahmad said...

eh eh....cashier tu misti tangah period

KasihPena said...

ni macam dlm video mat luthfi...ahhaha

wanacesh said...

@Suhami Ahmad
agknyerla tu hihi

wanacesh said...

@KasihPena
mat lutfi mno plk nh,,

Silent said...

ayuh flying kick cashier tersebut.

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi