Wednesday, April 13, 2011

aku kerja, aku bos!

aku suka makan ayam,tempat aku dulu di miri sarawak,,kalau lambat xde lagi tempat nak cari ayam,,sebab satu je kedai muslim dekat2 situ,,namanya kedai haji Mos,,pukul 10 memang habis la,,dan aku pun gigit jari je,,kempunan..dari saat itu aku ingat nak buat bisnnes ayam..aku serius,aku bagitahu mak rancangan aku,mak pun apa lagi semangat beli buku pasal menternak ayam untuk aku baca. lepas tu,kami beli anak ayam seringgit seekor kat rumah jiran. Ayam tu dibela dengan kasih sayang oleh mak aku (sebab aku duduk asrama x dapat nak jaga).. (dah lama dah jadi korban haji)
satu hari mak aku terbaca surat khabar, dalam tu ada satu iklan kecil yang mencari sesiapa yang boleh menternak cacing,,wow menarik..mak aku pun ajak aku pergi tengok,,memang sihat2 la cacing yang dia bela dalam tanah,tanah yang diguna diproses dan dikeringkan, dan tanah bukan sebarang tanah,,tanah dibuat dari tahi lembu!,,memang pelik la bau nya.tapi aku x kisah,sebab aku tertarik dengan pelan pemasaran dia,,aku cuma perlu bela cacing2 tu,,dan bila cacing tu beranak pinak,,aku hanya perlu jual balik cacing tu kepada syarikat cacing ni. dia juga akan ajar aku cara nak jaga bagus2..best kan,,aku pikir mungkin habis belajar aku
boleh buat bisnes ni lagipun modal x besar pun,,sebab mak aku x dapat nak jaga benda alah ni,,maklumlah rumah banyak kucing,,kang diberaknya tanah cacing tu, x ke termutasi cacing tu nanti?
 
di belakang rumah  yang bakal kami duduk tahun ni,,mak cadang nak ternak kambing. masa jalan-jalan di karnival, (oh yer kat serawak ni, banyak betul sedia kemudahan untuk bumiputera mulakan bisnes,,tapi jarang dapat sambutan,,sebab tu bisnes sini orang cina je conquer) ada orang promosi--: beli kambing betina, percuma kambing jantan..gila kan,,dahla kambing sihat gemok giler, macam biasa kami tangguh dulu projek bisnes ni, sebab aku kena habis blajar dulu dan harap rumah kami siap cepat
bila aku dah kahwin dengan orang semenanjung segala rancangan aku dan mak musnah,,isk2,,aku kena fikirkan  bisnes sendiri tanpa mak di sisi aku,,,husband aku ada tetapi fikiran lelaki  x sama macam perempuan,,husband aku banyak idea tapi semangat dia x tinggi macam mak (perempuan)...akhirnya kami bercadang nak buat bisnes ikan keli di belakang rumah, sesuai lah dengan bidang yang aku belajar dekat U ni,,biologi marin,,hehe,,tapi tu masih perancangan,,aku masih fikir adakah ni bisnes yang terbaik..aku nak buat sesuatu yang aku suka iaitu menjadi bos kepada diri sendiri haha..
oh yer jangan ingat aku dah kahwin aku xde masalah dalam memilih antara cinta dan cita. aku sekarang dalam dilema, nak praktikal 2 bulan di opis yang ada aircond (jabatan laut), dari rumah 10 minit sampai, atau dekat tepi laut (pusat penyelidikan ikan) ,muka sure hitam terbakar, seminggu sekali je balik dan makan minum tanggung sendiri..fuh,, pilih jangan x pilih!

pssstt: kalau aku banyak duit baik aku beli rumah, then sewa kat orang,,main saham ke,,tapi nak kena ada duit banyak juga,, kerja dengan orang dululah,,cari pengalaman,,tak mau buat loan,,ptptn ni pun aku pikir hari2 bila aku akan habis bayar huhu..bisnes apa aku patut buat?eee

20 comments:

Alan Rizque said...

Teruskan cita-cita tu..aku pun dalam proses cari lubang bisnes yang bagus..nak jadi bos sendiri gak..hehe

sayanakhiburan said...

cute sangat kambing tu... muka ada senyum... huhuhu...

RM132.22 : Earning Dari Ipanelonline

saleema mohideen said...

keje dekat jabatan laut !!

Suhami Ahmad said...

atok tak dapat baca blog ni...macam ada line2 hijau...atok tak tahu silap windows atok ke atau blog ni

Khairil said...

Kalau ada peluang kerja sendiri itulah yang terbaik...kalau makan gaji biar berbaloi dgn apa yg dapat....:)

aniswany said...

waaa u are the bOss ? then can i work with you ? eheeeee

Mutalib attholib said...

Hah?!!.. kawin? bisnes? kerja? la.. ingatkan wanacesh ni masih sekolah lagi..

huhuhu..

PS: er.. pilih Jabatan Laut!

wanacesh said...

@Alan Rizque

yeah,,kita buat kerja jgn kerja godam kita..

wanacesh said...

@sayanakhiburan

yerla,, dia senyum sbb bru pas mandi

wanacesh said...

@saleema mohideen

yeker,,tapi aku lgi suka krja yg adventure,,huhu

wanacesh said...

@Suhami Ahmad

yeker atok mngkin kaler font kiter kot,,xpe2 nanti kita tukar kaler ek

wanacesh said...

@Khairil

yelar,,tpi kalo nk mkn gaji yang berbaloi,,mmg susah nk dptlah,,stil keje bwh org gk huhu

wanacesh said...

@aniswany

cik anis tomei x boleh krja mcm ni byk koto,,hihi

wanacesh said...

@Mutalib attholib

hahaha! biasalah tu cik mutolib,,byk tol org mis understood,,ape2 pon kiter muda lagi tau 22tahun la hihi

encHIx laNDax said...

pergh1!! boss besau!hahahha

KELI OH KELI said...

wahhh..ada yg menyebut ikan keli di sini...so saya singgah ke sini...salam ukhwah!!

wanacesh said...

@encHIx laNDax

ala cik landax,,bos kpd diri sendiri je lah hehe

wanacesh said...

@KELI OH KELI

salam ukhwah ya samakul keli,,(betul ke)hihi

Suhami Ahmad said...

@wanacesh
Haa, dah leh baca...hihi....klu nak buat bisnes, kena buat ikut minat kita...contohnya macam atok minat photog, then cita2 atok nak buka mini studio 1 ari nnt...mcm tu lah...nnt kerja tak setengah jalan

minat + usaha = pasti berjaya

Sakura said...

kat tepi lautlah..baru adventure! lagipun 2 bulan je.

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi