Friday, April 15, 2011

Sampah teknologi tinggi tu..

salam jumaat everybody kawan2. kalau ada tv, radio, pc,laptop yang dah rosak x guna,,nak buang kat mana ye?,,kalau aku, pergi jual kat besi buruk je,,wakaka,,dapatlah bp sen je untuk sekilo,,huhu..kalau korang ikut cara aku,,korang pun sama dungu x bijak .sebenarnya dalam barang-barang elektronik ni, ada banyak chemistry-stuff berharga macam emas, kuprum, besi, mekuri, kadmium,,blah,blah. benda2 gini mahal tau tapi bahaya boleh bawa kanser, otak paru2 sistem badan manusia semua kojol la.
awek  kanak-kanak di Ghana
Di guiyu, china, adalah tempat pembuangan sampah "berteknologi" paling besar di dunia.orang kat sini sangat gilakan sampah teknologi..owh,,bukan mereka nak baiki yer supaya anak-anak boleh ber-online,ikuti gosip semasa dunia,,tapi nak jahanamkan pecahkan,bakar, kikis hempuk, untuk dapatkan chemistry-stuff yang bernilai dalamnya..Kajian mengatakan kurang dari 20% orang kitar semula barang ni sebab nak elakkan pencemaran,  banyak lagi yang jual "sampah" ni macam aku kat tempat sampah seperti china dan Ghana. dahlah tempat tu sampah, diorang lagi nak me'nyampah'kan tempat tu.
awek-awek di Guiyu, China
Guiyu ni sebenarnya tempat yang paling kerajaan china x mau seluruh dunia tengok. Dan bandar ni kerajaan China x boleh buat apa, sebab dikatakan ada kumpulan geng kapak ster yang kawal tempat ni. Tempat yang paling tercemar, rosak,memalukan, dengan udara sekeliling yang kotor, sumber air yang "jangan minum,nanti kau mati katak", dan 7 dari 10 budak di bandar ni,, mempunyai kandungan besi yang terlalu banyak dalam darah mereka. BESI ok,,bukan ZAT BESI.
kanak-kanak tomei guiyu di dalam sampah techno
makin teruk lagi, sampah teknologi ni akan makin cepat dan banyak dibuang. kajian menunjukkan di amerika syarikat 130 000 pc dibuang setiap hari, 100 juta handset dibuang setiap tahun. hey,  nak tau tak, ngumpat jap AS ni la yang paling banyak buang sampah teknologi kat negara miskin macam China. win-win situation katanya. orang nak beli, kita jual kan..tolol betul tu pentingkan diri namanya kan..
air yang 'berkualiti tinggi' di guiyu
Hm,, mungkin kita patut wujudkan tong sampah untuk barang-barang elektronik supaya malam-malam aku boleh kebas dan baiki mana yang boleh,lebih aku jual kat kedai besi buruk kita dapat tunjukkan yang kita peduli dengan orang-orang macam kat Guiyu ni.Dan satu lagi, kalau lappy rosak sikit macam keypad tercabut ke,,skrin timbul 2, 3 line garisan degil ke,,jangan mengada- ngada nak buang pulak, eee,, bagi je kat aku  mereka yang memerlukan,, banyak lagi orang yang xde laptop, hidup susah dari kita.. jangan membazir ok

asap leburan sampah techno ni lagi bahaya dari rokok cik abang tu
psst: laptop aku pun skrin dah patah, ganas sangat,,aku beli kabel connect ke tv,,,-sumbangan idea dari cik suami yang kedekut  nak beli baru. kreatif -

sumber: sinisini

15 comments:

aniswany said...

bule plak depa tu hidup keliling sgn sampah.even sampah teknologi kan...ish3

Mutalib attholib said...

Kesian betul diorg tu lebih2 lagi budak2... Hari2 terpaksa mngadap sampah..

Bagus tul suami wanacesh tu! Kreatif! ngeh ngeh ngeh...


Reuse n recycle! Save the planet!

Alan Rizque said...

Takpe, China kan negara luas..

♥-StellaMella-♥ said...

wana~ same la laptop ak pon patah dua dah..bole jadi flat..kuat maen CS kot smpai da mcm tertembak skrin..so laptop boipren ak la jadi mangse..xpe die xyah wat THESIS =,=

wanacesh said...

@aniswany

yela,,agknya bagi depa tu bukn sampah kut tpi uwang hehe

wanacesh said...

@Mutalib attholib

yela,,budak2 tu alah bisa tegal biasa dh..

x pasti la kreatif atau kedekut hihi2,,tpi sronok gk tgk muvie kat tv,,besar sket

wanacesh said...

@Alan Rizque

btul jgk tu,,tpi pncemaran cmner plk,,msti kena tpt lain gk kn,,huhu,,kira org2 kt situ brkorban gk la

wanacesh said...

@♥-StellaMella-♥

haha! aku x heran ko mila mmg ganas pon(mcm la aku x kan),, nsb baik bf ko baek kan,,jgn ko jhnamkan laptop ia sudh! ngeh3

Nurfazilah Cipa said...

wow!gle hbt bnjir tuh..huhu!:)

Suhami Ahmad said...

bagus kan...selagi recycle, kita recycle la

Warna Warni Kehidupan said...

owh..mereke sangat kasihan...

wanacesh said...

@Nurfazilah Cipa

tau taakpe,,klo search kt google "guiyu" ni memang dia tunjuk pic sampah jelah

wanacesh said...

@Suhami Ahmad

btul tu recycle jimat sket,,hehe

wanacesh said...

@Warna Warni Kehidupan

kesian kan,,tapi mereka x sedar mereka perlu kasihani diri sendiri

Khairil said...

tak lama nanti jadi mutant la org2 yang kat situ...siap boleh tumbuh kuku besi lagi...hahaha

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi