Wednesday, August 10, 2011

Bila kta jadi kuli orang..

Sesungguhnya perkara yang paling menjadi igauan ngeri bagi student U yang dah habis belajar macam aku ni ialah jeng,jeng,jeng,, bila aku semakin putus asa mencari kerja..huhu~.. masa  study,,tak sabar pulak nak habis,,bila dah habis,,Ya Allah,,besarnya cabaran,,kadang-kadang aku jadi putus asa, penat, nak menangis kerana usaha yang tiada hasil,,bila semua tu terasa,,jalan penyelesaian bagi aku ialah dengan bunuh diri tidur..bila tidur semua OFF MODE.
Bila bangun  FRESH START!aku jadi orang baru!
Tapi sejak akhir ni,,bila banyak sangat tidur rasa macam dah immune pulak,,dah x fresh lagi bila bangun,.rasa nak sambung tidur lagi adalah.. Oh yer,,aku dengan tidak rasminya habis belajar bulan JUN haritu,,dan pusing punya pusing,,aku dapat kerja jadi cashier kat Sabasun Hyperruncit tanggal 10 JULAI..ambik kau,,x selindung lagi,,maklumlah bangga kot jadi cashier,,
Duduk jer,, scan barang,,ketik2 papan kekunci,,kesuk kesik,,kuar peti duit,prĂȘt,,koyak resit,“terima kasih sila dating lagi”..ironinya itu bukan aku..
 ternyata aku hanyalah cashier di bahagian biskut,,sampai orang menggelarkan aku budak biskut..cis,,sebenarnya xdelah hina sangat kot kerja ni,, yelah cuma tanya customer nak biskut apa,,then congkihla tin tu, then korek punyer korek pakai tangan ,dapatlah biskutnyer,,pahtu timbang dan ikat macam bungkus air soya,,barulah aku jadi cashier,,(pegang-pegang duit aku suka)..
Malangnya,,aku selalu tak cukup tangan  dan pernah satu hari tu aku sorang kerja (ni semua pasal company kedekut nak tambah pekerja) sorang awek dari KL la toce aku 
 “ Dik,,nak suruh akak ambik sendiri ker biskut ni” dia bertanya sambil merenung muka aku yang masa tu tengah sibuk-timbang-biskut-customer-lain-berderet-menunggu-mintak-dilayan.
“ sebenarnya tak boleh kak,,tapi ramai sangat orang,,akak ambik jelah” aku cakap pun x pandang muka dia pasal sibuk ketuk2 mesin timbang yang siot betul hello,,saat ke kau nak rosak buat hal..
“ dik lain kalai kalau nak suruh akak ambik sendiri cakaplah,,tak perlulah akak tunggu,,ni akak datang dulu,,adik pergi layan orang lain,,” awek tu tunjuk belang
“ Kak mana saya tau siapa datang dulu,,banyak sangat orang ni,,.." aku mula nak tengok saper awek tunjuk belang ni
“No.,, no this is your job,,!( speaking pulak)#@%$&%” akak tu membebel ,,butir cakap dia pun aku x dapat nak tangkap dah,,Ini boleh menaikkan darah,dahla aku penat kerja sorang-sorang,,marah pulak depan orang ramai ni,,mentang-mentang aku budak suruhan jer,,  kuli jer,,budak penjual biskut,,aku pun apalagi...
“ OK… sorilah kak” nampaknya aku kalah dengan kemarahan aku sendiri..untuk pengetahuan semua(semua pulak nak tau) aku kalau nak marah memang nak nangis dan caranya hanyalah pergi tidur,,tapi masa bekerja macamana ?
“ akak bukan aper dik akak blah,blah@#$#%$^$”..apesal akak ni x boleh nak brenti cakap ni,,kerja aku pulak nak layan bebelan dia ..”$^%&%....ker dah nak nangis dah?” akak tu provoke aku..sial!..
aku yang tengah tahan empangan bakun dekat mata ni apalagi pecah la masa tu jugak di kala banyak orang melihat…aku kalah jugak dengan air mata.
 Esoknya aku resign,,haha~ mana ada,,tu andaian orang jer,,tapi aku cool lah pasal balik rumah aku dah tidur bila bangun,,aku orang baru..Cuma aku rasa terkilan,,kenapa la bila kita kerja sebagai kuli orang bawah,,selalu jer x dihormati orang lain,dipandang lekeh..banyak lagi peristiwa lain..tapi aku berazam bila aku jadi orang atas ( biar betik) aku x kan berkasar dengan orang bawah aku..
Treat others the way you want to be treated
Sekarang aku kembali tanam anggur,,setelah 20 hari berkhidmat sebagai budak biskut,,wakaka,,,sebenarnya aku masih mencari-cari kerja tapi bulan puasa ni,,aku cari kerja dekat2 moga2 dapat berbuka dengan orang tersayang,,tapi,,,kerana banyak songeh sangat,,beginilah aku menjadi mati kutu di rumah,,.tanam anggur fasa ke dua.

9 comments:

nik lan nik mat said...

NNT BILE AKU DA ABES BLAJO MCM MNE LA PLAK YE..

sha my heart said...

tabahlah.. saya pun pernah juga jadi kuli, kena marah dek customer tapi buat pekak badak jer..

saya pun tgh cari kerja. mmg rasa tension jugak bila tak dapat kerja lagi. org pandang rendah jer.. tak pe, sabar2.. nanti bila dah dapat kerja besar, aku tunjuk kat ko. haha~

ah, rasa nak nangis pun ada. kwn2 dah bekerjaya, dah boleh keluarkan kereta, dah ada anak tapi kite ni tak ada apa2 lagi..

Suhami Ahmad said...

hihi...ala...atok dulu pun penah jadi cashier...siap gaduh ngan supervisor lagik...customer marah atok, atok maki dia balik...dia ingat kita apa??

pija said...

yehaa! puan wana dh kmbali. ptt pun lma xupdate. keje rupanya..hehehe

wanacesh said...

@nik lan nik mat

siap sedia lah ko tot,,,,

wanacesh said...

@sha my heart
yeker,,huhu,aku pun tgh alami fasa ko sekarang bersamalah kita bersabar dan berdoa yer,,sedih sesangat belajar lelama,,pahtu rasa salah course jer,,huhu

wanacesh said...

@Suhami Ahmad

atuk macam kawan kiter kat tpt kejer pon suh kita lawan je balik,,tapi kalau kiter lawan msti dengan hingus meleleh pasal kiter ni congek kalo marah huhu

wanacesh said...

@pija

tau xpe,,kiter kejer giler2 pun psl dh janji nak bwk adik bongsu dtg konvo nk bli tiket dia la nh,,huhu,,apakan daya,,kalo bleh nk bwk satu kpl trbg ler pija

M. Miftahur Royan said...

salam kenal gan

follow balik ya

q adminnya http://4kopisusu.blogspot.com

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment

time kacih daun pisang sudi komen yer,,hihi